V živočíšny deň sa dajú robiť zeleninové šaláty s kyslou zálievkou, alebo so zálievkou zo smotany, jogurtu alebo tatárskej omáčky. Tu poskytnem len šaláty vhodné so živočíšnou skupinou.

Kapustový šalát

150 g šunky, 100 g údeného syru, malá fľaška (300ml) sterilizovanej bielej alebo červenej kapusty, 2 vajcia, 2 malé uhorky, 1/2 tatárskej omáčky, mleté čierne korenie, soľ.
Vajcia uvaríme natvrdo a pokrájame na kocky. Z kapusty zlejeme nálev a pomiešame s na rezance nakrájanou šunkou, vajíčkami, strúhaným syrom a tatárskou omáčkou . Dochutíme soľou a korením.

Paradajkový šalát

1kg paradajok, 100 g šunky alebo šunkovej salámy, 1 majonéza (tatárska omáčka), 150 g údeného syra, 2 vajcia, 1 väčšia cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.
Paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Potom pridám natenko nakrájanú šunku a cibuľu a premiešame s majonézou (tatárskou omáčkou). Do toho nastrúhame syr, pridáme nakrájané vajíčka a dochutíme soľou a korením, prípadne feferónkou.

Reďkovkový šalát

2 vajcia, 100 ml kyslej smotany, 3 viazaničky reďkovky, 1 viazanička mladej cibuľky, 1 viazanička kôpru, umelé sladidlo, 1 lyžica citrónovej šťavy, soľ.
Umytú a očistenú reďkovku nakrájame na tenké kolieska, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu aj s vňaťou, zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali umelé sladidlo s citrónovou šťavou a osolíme. Šalát dáme na misu a posypeme natvrdo uvareným a na kocky nakrájaným vajcom a nadrobno nasekaným kôprom.

Hlávkový šalát

1 hlávka šalátu, 2 vajcia, 1 biely jogurt, citrónová šťava, olej, umelé sladidlo, soľ.
Dôkladne umytý šalát nakrájame na štvrťky, dáme do misy a zalejeme sladkokyslým nálevom, olejom a rozšľahaným jogurtom a pokrájanými varenými vajíčkami.

Tzatziky

čerstvé uhorky, kyslá smotana, olivový olej, citrónová šťava, mleté čierne korenie, soľ, roztlačený cesnak
Uhorky pokrájame na menšie kocky, posolíme a chvíľku necháme postáť (aby pustili šťavu). Tekutinu z uhoriek zlejeme a zalejeme ich hustou kyslou smotanou, prilejeme trocha olivového oleje (môže byť aj iný), pridáme niekoľko kvapiek citrónovej šťavy, môžeme pridať aj trocha mletého čierneho korenia, a samozrejme soľ. Nakoniec pridáme roztlačený cesnak – podľa chuti.

Tatárska omáčka

1vajíčko, stredne veľká cibuľa, kyslá uhorka, soľ, mleté čierne korenie, 1.5 – 2 dl oleja
Do mixéra rozbijeme vajce, prilievame olej, kým nám hmota nezhustne. Pridáme na kocky pokrájanú cibuľu a uhorku, soľ, mleté čierne korenie a ešte podľa potreby dolejeme olej. Ak nechceme mať tatársku omáčku veľmi kalorickú môžeme do nej pridať 2 lyžice bieleho jogurtu.

Cesnaková nevarená omáčka

1 jogurt, 1 kocka mäkkého nízkotučného tvarohu, 0,2 l nízkotučného mlieka, soľ, 3 strúčiky cesnaku, nadrobno posekaná pažítka.
Uvedené suroviny vložíme do mixéra a zmixujeme na hladkú omáčku. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju ešte trochou mlieka podľa vlastného uváženia. Omáčka sa podáva ako príloha k mäsu alebo ako dresing k zeleninovým šalátom.

Pórovo-hráškový šalát

2 stredne veľké póry, 350 g sterilizovaného hrášku, 1 natvrdo uvarené vajce, 100 g tvrdého syra, 1 biely jogurt, nadrobno posekaný čerstvý ligurček.
Očistené a umyté póry pokrájame na kolieska, vložíme do misy na prípravu šalátu a pridáme sterilizovaný hrášok, posekané natvrdo uvarené vajce, nahrubo postrúhaný tvrdý syr, biely jogurt a nadrobno posekaný čerstvý ligurček. Všetko zľahka premiešame a pred podávaním necháme postáť aspoň pol hodiny.

Rajčiakový šalát s reďkovkami

4 väčšie rajčiaky, 1 cibuľa, 2 zväzky mladých reďkoviek, 1 lyžička rastlinného oleja, pár kvapiek octu, soľ, 1 hlávkový šalát, biely jogurt.
Rajčiaky sparíme vriacou vodou, ošúpeme, pokrájame na malé kocky a premiešame s cibuľou posekanou nadrobno. Reďkovky umyjeme, pokrájame na tenké plátky, pokvapkáme olejom, octom a osolíme. Hlávkový šalát rozoberieme, umyjeme a vonkajšie listy uložíme do misy, v ktorej budeme šalát podávať. Vnútorné listy šalátu pokrájame na rezance, premiešame s pripravenými rajčiakmi, cibuľou a reďkovkami, pokvapkáme jogurtom a uložíme do misy na šalátové listy. Podľa chuti môžeme pridať aj pokrájanú pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať posekanú nadrobno.

Šalát z mladých kalerábov

400 g mladých kalerábov, 100 g ovčieho syra, soľ, 1 biely jogurt. nadrobno posekaná čerstvá pažítka.

Mladé kaleráby očistíme a nahrubo postrúhame. Vložíme do misy na prípravu šalátu, pridáme na malé kocky pokrájaný ovčí syr, soľ, biely jogurt a nadrobno posekanú čerstvú pažítku. Všetko zľahka premiešame. Pred podávaním necháme postáť 30 minút.