Archívy kategórie: Pochutiny, džemy

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku

Ak máte priateľov, ktorí vás zásobujú tak medvedím cesnakom ako mňa, tak potrebujete s ním niečo spraviť, aby sa vám nepokazil. Ja som si spravila z neho pesto. Plnú misku medvedieho cesnaku vložíme do mixéra, pridáme hrsť kešu orieškov, lyžičku soli a začneme mixovať. Prilievame olej, aby sme dostali hladkú zmes. Podľa chuti ešte pridávame … Pokračovať na Pesto z medvedieho cesnaku

Test sójových a worcestrových omáčok

Test sójových a worcestrových omáčok

Keď som prešla na nový spôsob stravovania, začala som študovať aj zloženia výrobkov, pretože z obsahu takého štítku sa človek toho veľa dozvie. Tak ako som sa dozvedela, aký obrovský rozdiel je v sójovej a worcestrovej omáčke domácej značky a rovnakých výrobkov zo zahraničia, resp. z bio obchodu. Ako prvú si rozoberieme sójovú omáčku. Doma … Pokračovať na Test sójových a worcestrových omáčok

Domáci paradajkový kečup

Domáci paradajkový kečup

2kg zrelých paradajok, 250g cibule, 250g jabĺk, 1 stredne veľký zeler, 2 feferónky (nemusia byť), 300g červenej papriky(môže byť aj zelená, farba bude trošku svetlejšia), 2 strúčiky cesnaku, 1dl octu, 150g cukru, 1 PL soli, 3 klinčeky, 3 guličky nového korenia, 2 bobkové listy. Postup: Všetkú zeleninu očistite, nakrájajte a dajte do hrnca, pridajte 1PL … Pokračovať na Domáci paradajkový kečup

Skvelá čalamáda bez sterilizovania

Skvelá čalamáda bez sterilizovania

Túto čalamádu som robila len uplynulý víkend, ale už teraz viem, že dlho nevydrží, pretože hoci ja nie som na takéto chute, túto kapustovú čalamádu zjem ako nič. Pripomína mi chuťovo kapustový šalátik a ten veľmi ľúbim. Čo budete potrebovať: 2,5kg hlávku kapusty, 1kg papriky, 0,5kg cibule, 0,5kg mrkvy, 15dg kryšt. cukru, 500ml octu, 1dl … Pokračovať na Skvelá čalamáda bez sterilizovania

Nakladaná zelenina bez sterilizovania – alebo bezodná fľaša :-)

Nakladaná zelenina bez sterilizovania - alebo bezodná fľaša :-)

Minulý rok môj muž dostal od jednej pani plnú fľašu rôznej nakladanej zeleninky, ktorú bolo možno po odjedení kedykoľvek doplniť. Tak mu to zachutilo, že som tento rok spravila aj ja tento jednoduchý recept a už sa muž teší ako začne pomaličky z tejto nakladanej zeleninky odjedať 🙂 Tento recept je na 3 5-litrové sklenené … Pokračovať na Nakladaná zelenina bez sterilizovania – alebo bezodná fľaša 🙂

Slivkový lekvár z rúry

Slivkový lekvár z rúry

Tento recept som našla na českom serveri a rozhodla som sa ho tiež vyskúšať. Zo slivkového lekváru som už počula rôzne recepty, ale všade chceli odo mňa variť 5-6 hodín a to som veru nemala čas ani chuť. A tento je fantastickýýýýýýý, práve som ho dorobila a musím sa s vami oň podeliť. Čo budete … Pokračovať na Slivkový lekvár z rúry

Zimné džemy a marmelády

Zimné džemy a marmelády

Robíte rada džemy a marmelády a chcete skúsiť netradičné chute a kombinácie? Už dávno neplatí, že lekvár môže byť len jahodový alebo malinový. Čo tak skúsiť spraviť džem z pomarančov, kiwi alebo ananásu? V zime je tohto ovocia dostatok a tak sa môžete s chuťou pustiť do jeho prípravy.