Desatoro o matcha čaji

Iba jedna porcia čaju Matcha má rovnaké nutričné hodnoty ako 10 šálok zeleného čaju. Pri bežných čajoch nie je možné využiť všetky zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré čaj ponúka. Vzhľadom na to, že Matcha sa melie na žulových mlynoch, tak vypijete celý čajový list a tým využijete plný potencionál, ktorý tento čaj ponúka. Matcha obsahuje jedinečnú…

Zázračná pohánka

Pohanku k nám priviezli pohania už pred viac než osemsto rokmi, ale dodnes zostala „nekresťansky“ zdravá. Pomôže vám na červené oči po fláme, zruší popraskané žilky na tvári i v očiach, uľaví pri hemoroidoch a pôsobí ako prevencia i liečba krčových žíl. Čím to je? Lepšia než obilniny Blahodárne pôsobenie na cievy umožňuje vysoký obsah…

Mandle

Pred mnohými storočiami boli madle základnou potravinovou zložkou obyvateľstva v subtropických regiónoch. Mandle obsahujú vysokocenné proteíny, ktoré nasýtia bez toho, aby človek pribral na váhe. Okrem toho obsahujú nenasýtene mastné kyseliny, minerály ako je horčík, kalcium, meď ako aj veľké množstvá vitamínov B a E. Na základe svojho nezvyčajného vitálneho zloženia dokáže už štvormesačná „mandlová…

Dajme do svojho jedálnička aj listy červenej repy

Možno nie je tak známe, že okrem buľvy sú z červenej repy jedlé i listy. Obsahujú beta-karotén, vápnik a železo. Červená repa všeobecne zbavuje mozog jedovatých kovov, napríklad hliníka. Je kvalitným zdrojom kyseliny listovej, vitamínu C a tiež draslíka, ktorý upravuje srdcovú činnosť, udržuje normálny krvný tlak a napomáha k správnej činnosti nervovej sústavy. Poskytuje…

O brusniciach

Brusnice sú malé červené bobule s kyslou až horkastou chuťou. Sú blízke príbuzné s čučoriedkou, ale na rozdiel od nej sa zavárané často servírujú ako pochúťka k mäsu či ako osvieženie vo forme džúsu. Aké látky sa v nich nachádzajú a čím nášmu telu prospievajú? Bobule sa zbierajú od augusta až do konca októbra, preto…

O figách

Sú chutné, sladké a paradoxne aj napriek tomu pomáhajú spaľovať tukové vankúšiky. Reč je o figách – šťavnatých plodoch, ktoré toho dokážu naozaj dosť. Ak patríte medzi ich milovníkov, nemusíte sa obávať nadbytočných kilogramov, ale ani problémov so srdcom, či kosťami. Aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, figy sú pri spaľovaní tukových…

Tekvica hokaido v našej kuchyni

Na rozdiel od klasických druhov tekvíc má tekvica Hokaido v kuchyni rozmanité využitie. Kto si tekvice spája len s kompótmi či džemami, bude možno prekvapený, aké delikátne, rýchle a lacné jedlá si môžete z tekvice Hokaido pripraviť. Pôvod tekvice Hokaido Tekvica Hokaido sa odpradávna pestuje na Ďalekom východe, odkiaľ sa rozšírila do Ameriky, jej prapôvod…

Niečo o maku

Väčšina ľudí si myslí, že najlepším zdrojom vápnika sú mliečne výrobky. Nie je to však pravda. Na prvom mieste v obsahu vápnika je totiž mak, ktorý ho obsahuje až dvanásťkrát viac než mlieko. Už 100 gramov mletého maku obsahuje odporúčanú dennú dávku vápnika, približne 1 200 až 1 400 miligramov, horčíka 340 mg, a železa…