dzem1.jpgRobíte rada džemy a marmelády a chcete skúsiť netradičné chute a kombinácie? Už dávno neplatí, že lekvár môže byť len jahodový alebo malinový. Čo tak skúsiť spraviť džem z pomarančov, kiwi alebo ananásu? V zime je tohto ovocia dostatok a tak sa môžete s chuťou pustiť do jeho prípravy.

Kiwi-pomarančový džem
500g olúpaných pomarančov, 500g olúpaných kiwi, 1 balenie Gelfixu Extra 2:1, 500g kryštálového cukru

Pomaranče nakrájame na malé kúsky a roztlačíme. K tomu pridáme na malé kúsky nakrájané kiwi. Primiešame Gelfix 2:1 a za stáleho miešania povaríme asi 3 minúty. Potom pridáme cukor a opäť za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme 3 minúty. Ihneď plníme do pripravených pohárov a uzavrieme. Otočíme aspoň na 10 minút hore dnom, aby chytilo viečko.

Džem z kiwi a banánov
750g olúpaných kiwi, 250g olúpaných banánov, 2 lyžičky kyseliny citrónovej, 500g kryštálového cukru, 1 Gelfix Extra 2:1

Pripravené ovocie nakrájame na menšie kúsky a zmiešame v hrnci s kyselinou citrónovou. Cukor zmiešame s Gelfixom a primiešame k ovociu. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme aspoň 5 minút. Uvarenú zmes plníme do pripravených pohárov a uzavrieme. Otočíme aspoň na 10 minút hore dnom, aby chytilo viečko.

Ananásovo-jablkový džem
450g očisteného ananásu, 400g očistených jabĺk, 150ml pomarančovej šťavy, 500g želírovacieho cukru, 1/2 lyžičky karí korenia

225g ananásu a 200g jabĺk rozmixujeme so 150ml pomarančovej šťavy. Rozmixovanú zmes spojíme so zvyšným nakrájaným ovocím, 500g želírovacieho cukru a karí korením. Ovocnú zmes premiešame a necháme 3 hodiny stáť. Všetko za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme aspoň 5 minút. Uvarenú zmes plníme do pripravených pohárov a uzavrieme. Otočíme aspoň na 10 minút hore dnom, aby chytilo viečko.

Citrusové želé
400ml pomarančovej šťavy (asi 8 pomarančov), 200ml grapefruitovej šťavy (asi 2 grepy), 150ml citrónovej šťavy (3 citróny), 1 Gelfix Klasik 1:1, 1kg cukru, 3 lyžice rumu (nemusí byť), 1 lyžička kyseliny citrónovej

Šťavy z citrusov scedíme, zmiešame s Gelfixom a privedieme do varu. Do vriacej šťavy pridáme cukor s kyselinou citrónovou, dobre premiešame a varíme asi 1 minútu. Odstavíme z platne a primiešame 3 lyžice rumu. Plníme do pripravených pohárov a uzavrieme. Otočíme aspoň na 10 minút hore dnom, aby chytilo viečko.

Želé z grapefruitu
1l grapefruitovej šťavy, 1 Gelfix 2:1, 500g cukru, 1 lyžička kyseliny citrónovej

Grapefruitovú šťavu zmiešame s Gelfixom a privedieme do varu. Len čo sa masa začne variť, pridáme cukor a za stáleho miešania varíme ešte 1 minútu. Džem hneď plníme do pripravených pohárov. Otočíme aspoň na 10 minút hore dnom, aby chytilo viečko.

Pomarančový džús
1,5 kg mrkvy, 1l vody, 300g kryštálového cukru, 1 lyžička kyseliny citrónovej, 5 pomarančov

Mrkvu nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a 10 minút povaríme. Potom pridáme cukor, kyselinu citrónovú a varíme domäkka. Trochu ochladené rozmixujeme a doplníme vytlačenou pomarančovou šťavou. Plníme do fliaš, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 85°C.