Žihľavový sirup

Ešte máme poslednú šancu nazbierať mladé výhonky žihľavy a zachovať si ich liečivé účinky aj na zimu. Najlepšie je ju zberať na jar, alebo máme šancu ešte na jeseň, keď v septembri a októbri vyrašia ďalšie mladé výhonky. Je vynikajúca na jarnú očistu, pretože pôsobí detoxikačne na organizmus, čistí krv, pôsobí močopudne, znižuje hladinu cukru v krvi a takisto znižuje tlak. Tak šups na najbližšiu lúku na prechádzku a nezabudnite si zo sebou zobrať aj košík a rukavice.

Čo budeme potrebovať

– 4l prevarenej a vychladnutej vody

– žihľavu

– 2 kg cukru (lepšie je použiť trstinový)

– 4 citróny (alebo 2 citróny a 2 limetky pre jemnejšiu chuť)

Postup

  1. Najskôr si prevaríme približne 4 litre vody a necháme úplne vychladnúť. Ja som použila 5l sklenenýpohár, do ktorého som jemne natlačila žihľavu. Čím viac žihľavy, tým bude sirup výraznejší. Množstvo si treba odhadnúť podľa seba, aj podľa toho, akú veľkú žihľavu zbierame. Najlepšie je použiť čo najviacmladých zelených výhonkov.
  2. Žihľavu zalejeme vychladnutou vodou, pridáme nakrájané citróny a necháme lúhovať na chladnommieste najmenej 24 hodín. Ak nemáme bio citróny, je lepšie citróny najskôr ošúpať.
  3. Potom výluh precedíme cez sitko a vyžmýkame. Pridáme cukor a varíme zhruba pri 80°C približne 20 min.
  4. Čisté poháre hneď plníme, otočíme hore dnom a zabalíme do deky. Týmto spôsobom zabezpečíme,aby nám v sirupe zostalo čo najviac vitamínov (neprevaríme ho) a zároveň ho môžeme uskladniť na chladnom mieste. Vydrží nám minimálne jeden rok, ak ho dovtedy všetok nevypijeme ;)

Aďka

Vyštudovaná ekonómka Aďka s láskou k IT momentálne na materskej dovolenke s trojročnou Miškou a ďalším bábätkom pod srdcom. Ak práve nezberá na lúke bylinky, varí chutné a zdravé sirupy či iné lahodné dobroty. Potom ich s pohľadom estétky krásne naaranžuje, odfotí a obohacuje nimi nielen svoje okolie, ale aj tento web. Víla so zručným manželom, perfektnými nápadmi a láskavým prístupom k životu aj k ľuďom :-) Kontaktovať ju môžete na adka@alinka.sk.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *