Hodnota pH ľudského tela by sa mala pohybovať niekde medzi 6,8–7,8, niektoré zdroje uvádzajú dokonca ešte užší limit pre bezproblémové fungovanie organizmu. Niekde medzi 7,35–7,45.

Hladina pH 7 je neutrálna (ani kyslá, ani zásaditá), takže ľudská krv s ideálnym priemerom hodnoty pH okolo 7,4 je mierne zásaditá.
Ľudský organizmus má k zachovaniu rovnováhy medzi kyselinami a zásadami k dospozícií niekoľko mechanizmov, schopnosti nášho tela zachovať si túto rovnováhu sú však obmedzené. Napríklad pri konzumácii príliš veľkého množstva kyselinotvorných potravín (strava bohatá na bielkoviny) môže dôjsť ku prekysleniu organizmu. Prekyslenie organizmu spôsobuje problémy vo vykonávaní základných životných funkcií, môže byť preto príčinou mnohých porúch.

Zásaditý a zásadotvorný

Slovný pojem kyselinotvornosť alebo zásadotvornosť sa nezhoduje automaticky s chuťou potraviny. Napríklad citrón chutí kyslo, pretože jeho kyslosť spôsobujú organické kyseliny, predovšetkým slabá kyselina citrónová, tá sa však metabolizuje v organizme a podporuje vylučovanie zásaditejšieho moču. pH potravín nám udáva, či je potravina zásaditá alebo kyslá. Nehovorí nám to však nič o tom, čo sa s potravinou stane v organizme a ako sa zmení.

Naopak, bielkoviny nemajú kyslú chuť, ale metabolicky sa premenia na aminokyseliny. Ak ich je nadbytok a nie sú využité na tvorbu telových bielkovín, odčerpávajú zásadité prvky na svoju neutralizáciu.
Kyselinotvorná potravina podporuje vznik kyselín, zásadotvorná potravina podporuje vznik zásad.

Náš tip: Viete o tom, že na Alinke nájdete aj obsah ako detské básničky a veršovanky? Potešte najmladších členov rodiny novými hádankami o ovocí a zelenine či básničkami o domácich zvieratkách.

Veľmi kyslé až málo kyslé potraviny

POTRAVINAVeľmi kysléKysléMálo kyslé
sladidláUmelé sladidlá úplne nevhodnéBiely a hnedý cukorMed, melasa
ovocieČernica, brusnica, sušená slivkaKyslé čerešne, rebarboraSlivky, ovocný džús čerstvý
Strukoviny, semená a inéČokoládaZemiaky, bôbVarený špenát, zelené fazuľky a lusky
orieškyVlašské orechy a arašidyPekanové a kešuTekvicové a slnečnicové semienka
olejekukuričný
cereálieBiela múka, cestoviny, lístkové cestoBiela ryža, pohánka, kukurica, ovos, ražŠpalda,tmavá ryža
mäsoHovädzie, bravčové, mäkkýše a kôrovceMoriak, kura, jahňaJelenina, ryby z bystriniek
vajce/mliekoSyr, homogenizované mlieko, zmrzlinaSurové mliekoVajce, mlieko, jogurt, cootage syr
nápojePivo, soft drinkkávačaj

Málo zásadité až veľmi zásadité potraviny

POTRAVINAMálo zásaditéZásaditéVeľmi zásadité
sladidláSurový cukor a medJavorový a ryžový sirupstévia
ovociePomaranče, banány, sladké čerešne, ananás, broskyňa, avokádoDatle, figy, melón, hrozno,kiwi, čučoriedka, jablko, hruška, hrozienkaCitrón, vodný melón, limetky, grapefruit, mango,papája
Strukoviny, semená a inéKarotka, paradajka, čerstvá kukurica, huby, kapusta, kel, hrach, zemiakové šupky, olivy, sója-tofuUhorka, zelený hrášok, cvikla, zeler, šalát, cukiny, sladké zemiaky, karobAsparágus, cesnak, cibuľa, zeleninové džúsy, petržlen, brokolica, surový špenát, cícer, fazuľa
orieškygaštanymandle
olejekanolovýľanovýolivový
cereálieAmarant, proso-pšeno, natur ryža,quinoia
mäso
vajce/mliekoSójový syr a mlieko, kravský syr a mlieko, srvátkaMaterské mlieko
nápojeZázvorový čajZelený čajBylinkové čaje, citrónová voda


Ako predchádzať prekysleniu?
Zvýšte podiel zásaditých potravín vo svojom jedálničku, predovšetkým ovocie a zeleninu, ktoré znižujú hladinu kyselín v tele. Pokiaľ nie ste priamo vegetariánom, ideálne je zaradenie vegetariánskej stravy do vášho jedálničku.
Obmedzte kyslé jedlá, najmä údené syry, mäso, ryby a vajcia. Obilniny, vlašské orechy, burské oriešky, šošovica a sója sú tiež kyslé, no v menšom rozsahu ako potraviny živočíšneho pôvodu.

Pomáhajte svojim obličkám pitím primeraného množstva vody.

Ľudoví liečitelia odporúčajú pramenitú vodu na liečenie mnohých zdanlivo nesúvisiacich chorôb, ako sú ľadvinové kamene, zväčšená prostata, zlé trávenie a vyčerpanosť. Môžu mať totiž spoločného menovateľa: prekyslenosť. A pramenitá voda, ktorá je bohatá na alkalické (zásadité) ionty, môže pomôcť neutralizovať aciditu (kyslosť) a vyčistit
organizmus.

Zdroje: www.slnecnica.sk, www.mudrasova.eu

Zdroj obrázkov: unsplash.com