Oslavy Veľkej noci na Slovensku majú jedinečný charakter. Šibačkové a oblievačkové zvykoslovie je v našej krajine jedinečné. Tento najvýznamnejší kresťanský sviatok umučenia a zmŕtvychvstania Ježiša Krista sa spája s pohanskými sviatkami vítania jari a dnes je po štyridsať dňovom pôste časom radosti a veselosti. Veľkonočný týždeň sa začína Kvetnou nedeľou (nedeľa pred tzv. Veľkým týždňom), ktorá symbolizuje príchod Ježiša do Jeruzalema. Jej názov má pripomínať výzdobu chrámov v deň príchodu a zelené ratolesti, ktorými ľudia vítali Ježiša. Pokračuje Zeleným štvrtkom, Veľkým piatkom (deň umučenia, mäsový pôst), Bielou sobotou a vrcholí Veľkonočnou nedeľou a pondelkom, kedy prichádzajú na rad oblievačkové slávnosti.

Symboly Veľkej noci

  • Veľkonočný baránok – pochádza zo židovských čias, neskôr sa prenáša do symbolu Ježiša obetovaného na kríži.
  • Veľkonočné vajíčko – počiatok nového života, symbol plodnosti, života a vzkriesenia. V pôstnom období sa vajcia jesť nesmeli, preto ich ženy pred Veľkonočnou nedeľou maľovali, aby boli pekne vyzdobené a pripravené pre šibačov.
  • Korbáč – jeho pôvod pochádza zo starých pohanských zvykov. Neskôr symbol bičovania.
  • Veľkonočný zajačik – predkresťanské obdobie pohanskej kultúry, oslava príchodu jari.
  • Kríž – Ježiš umierajúci na kríži.
  • Sviečka – znamenie života.

Veľkonočné jedlá

Na Veľkú noc sa na Slovensku podávajú tradičné jedlá: klobásky, údená šunka s chrenom, Veľkonočná “baba” (slaný koláč z rožkov, klobások, údeného mäsa, vajec a korenín), syrová hrudka, vaječný likér, varené vajcia, pečený baránok, obradový koláč nazývaný aj mazanec, či paska, koláče a podáva sa tiež pálenka.

Symboly zdroj: Wikipédia, foto zdroj: pixabay.com; pexels.com