Poznáme množstvo dôvodov, prečo navštíviť Chorvátsko: krištáľovo čisté Jadranské more, historické mestá, prekrásne západy slnka, chutné jedlo a skvelé víno. Ak vás ani jeden z vyššie menovaných faktov nepresvedčil o tom, že by ste mali navštíviť túto jedinečnú krajinu, určite vás presvedčí jej prvé vinárstvo pod hladinou mora.

Na ostrove Pelješac máte teraz jedinečnú šancu využiť služby miestneho vinárstva Edivo Vina a potopiť sa spolu s potápačmi pod hladinu mora, aby ste mohli sledovať proces zretia vína. Perličkou je možnosť preplávať okolo vraku lode uviaznutej na morskom dne.

Proces zretia vína však prebieha pod hladinou mora len čiastočne. Víno po stáčaní do fliaš najskôr musí tri mesiace stáť nad hladinou. Potom fľašu umiestnia do hlinenej amfory a potopia pod morskú hladinu na dva až tri roky. Korok obalia dvomi vrstvami gumenej hmoty, aby zabránili prieniku slanej vody do fľaše. Takýto unikátny proces dodá vínu jemnú arómu borovicového dreva. A nielen to. Chladná voda a ticho podmorského sveta má za výsledok víno neobyčajnej kvality a chuti. A samozrejme, aj ceny ;-)

Nech sa páči, pozrite si video servírovania tohto jedinečného vína.

zdroj: Condé Nast Traveler 

ilustračné foto zdroj: pixabay.com