Šúľance s makom

p3267726Toto jedlo je veľmi staré, no stále veľmi obľúbené či už medzi deťmi, ale radi si na šúľancoch pochutíme aj my dospelí. Ja robievam šúľance ale nie tradične zo zemiakového cesta, ale používam na prípravu cesto s krupicou.

Čo budete potrebovať: 500ml mlieka, 100g detskej krupice, 300g polohrubej múky, 1 vajce, soľ, mak, práškový cukor, 50g masla

Ako na to: Z mlieka a krupice uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Pridáme múku, vajce, trochu soli a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nesmie lepiť na ruky.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na dlhý šúľok hrúbky asi 4cm, ktorý postupne narežeme na menšie šúľky, ktoré ešte medzi dvoma dlaňami rozšúľame do tenkých šúľkov. Hádžeme ich do múky, aby sa nám pri varení nepozliepali.
Dáme si zovrieť v hrnci vodu a po zovretí trošku osolíme a šúľance do nej dáme uvariť. Keď vyplávajú na povrch, scedíme ich do sitka a vložíme do misky s pomletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom. Dobre premiešame a hneď teplé podávame.

Rovnakým spôsobom môžeme pripraviť aj ovocné gule, ale cesto po vymiesení rozvaľkáme na tenší plát, ktorý rozrežeme na kocky a plníme ovocím. Vymodelujeme guľky, ktoré takisto uvaríme v osolenej vode.

O autorovi Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>