Keď sme sa vracali domov z výletu v Zuberci, chytili sme hlad a tak sme sa zastavili v Penzióne Villa Betula, kde okrem toho, že sú Baby Friendly Restaurant, výborne varia. Ja som si vybrala špenátové halušky so smotanovou omáčkou a s hríbikmi, ktoré mi tak zachutili, že som sa rozhodla, že ich spravím aj doma. Zistila som, že je to veľmi jednoduché na prípravu a tak vám tento recept tiež ponúkam. Určite si tiež pochutnáte. Dokonca chutili aj mojej dcére, ktorá normálny špenát do úst nedá a tu jej vôbec nevadil.

Čo potrebujete: 1 balíček mrazeného špenátu, 1 vajce, hladkú múku, soľ, 50g masla, 125ml sladkej smotany, 1 tavený syr v črievku, hrsť mrazených alebo čerstvých hríbov, 100g oravskej alebo gazdovskej slaninky, olej

Ako na to: Najprv si rozmrazte špenát. (Pokiaľ ste sa pre tento recept rozhodli práve teraz a nemáte čas čakať aspoň 2 hodiny, tak to spravte ako ja – ešte nerozbalený ho dajte do nádoby s horúcou, nie vriacou! vodou a za pár minút je rozmrazený) Špenát dajte do misky, pridajte vajce, trochu soli a toľko múky, aby ste vypracovali stredne husté cesto, z ktorého budete hádzať do vriacej vody halušky. Po uvarení ich vyberte a premyte v teplej vode.
Maslo si roztopte, prilejte k nemu smotanu a tavený syr a nechajte roztopiť.
V inej panvici si opražte na drobné plátky nakrájanú slaninku, pridajte hríbiky a uduste ich asi 10 minút.
Do halušiek vlejte smotanovú omáčku, naservírujte na taniere a po vrchu naservírujte hríbiky so slaninkou.
Dobrú chuť!