V supermarketoch nás  v týchto dňoch v oddelení so zeleninou víta špargľa. Či už zelená, alebo biela, akoby sa nás usmievala a šepkala: „daj si ma do košíka, neoľutuješ“.  Ak ste ešte tento druh zeleniny neskúšali, teraz máte vhodnú príležitosť. Sezóna špargle je už v plnom prúde.

Vedeli ste o tom, že špargľa:

  • nemá kalórie – je vhodná pri chudnutí
  • má protirakovinové účinky
  • podporuje imunitu a prirodzenú obranyschopnosť organizmu
  • má nízku energetickú hodnotu a nízky obsah cukru
  • je bohatá na vitamíny C,K,E,B a betakarotén
  • obsahuje kyselinu listovú, esenciálne oleje, vápnik, horčík, draslík, zinok, fosfor, jód, železo
  • pôsobí močopudne
  • podporuje vyprázdňovanie
  • je vhodná pre tehotné  ženy – podporuje správny vývoj a rast plodu
  • pôsobí ako prevencia pri liečbe chudokrvnosti
  • už v starom Egypte ju pokladali za delikatesu
  • ako prví začali s jej pestovaním Rimania

Druhy špargle:

  • Zelená špargľa: Rastie povrchovo, vytvára preto chlorofyl. Má vysoký obsah vitamínu C a silnejšiu arómu ako biela a fialová špargľa. Jej šupka je jemnejšia.
  • Biela špargľa: Rastie v zasypaných valoch chránená pred slnkom. Aby si vytvárala chlorofyl, do valov pestovatelia urobia  diery až tesne pred dozretím.
  • Fialová špargľa: Špeciálna forma bielej špargle s ľahkým nádychom do fialova. Zafarbenie vzniká, keď špargľa na krátky čas rastie zo zásypu.

Príprava špargle:

Špargľu môžeme variť, dusiť aj piecť na plechu, ale len približne 10 minút. Práve toľko jej stačí na to, aby zmäkla a zároveň nestratila dôležité vitamíny. Stonky, ktoré odlomíme a máme v pláne vyhodiť, môžeme použiť do akéhokoľvek zeleninového vývaru bez ďalšej konzumácie, pretože sú tvrdé a drevité. Špargľu podávame pokvapkanú olivovým olejom, citrónovou šťavou len posypanú soľou a čerstvo mletým čiernym korením ako prílohu k jedlám.

POZOR! Ak viete, že máte zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, treba sa špargli radšej vyhnúť!

Obrázky zdroj: pixabay.com