Jablkový koláčik
4 PL hladkej múky a 4 PL celozrnnej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL hnedého cukru, 1 vanilkový cukor, 2 PL rastlinného tuku light, 1 dl soj. mlieka.

Všetko spolu spracujeme a vymiesime vláčne cesto. Cesto necháme postať 10´ a potom ho rozvaľkáme a preložíme na menší vymastený plech. Na cesto rozložíme 3PL ovsených vločiek a asi 50 dkg postrúhaných jabĺk (do ktorých primiešame 2 PL kokos. múčky, škoricový cukor a 2 PL posekaných orechov). Cesto dáme zapiecť do vyhriatej rúry a pečieme asi 20ˇ pri 180°C . Medzitým si uvaríme krém z 1 bal. zlatého klasu a 3,75 dl jablkového džúsu a šťavou z 1/2 citróna . Na upečené cesto rovnomerne natrieme uvarený krém a celé to necháme stuhnúť. Po stuhnutí pokrájame a je to výborný šťavnatý a osviežujúci koláčik.

Ovsená granola
400 g ovsených vločiek, 6 –7 l žíc celozrnnej múky, 100 g slnečnice, 7 lyžíc strúhaného kokosu, 3 sáčky vanilkového cukru, 100 g hrozienok, 4 lyžice oleja, voda

Hrozienka umyjeme všetky suroviny okrem vody spolu zmiešame, postupne pridávame vodu, aby vznikla polosuchá hrudkovitá zmes. Vysypeme na plech pečieme pri miernej teplote, kým nezačnú hnednúť, potom teplotu znížime necháme dosušiť. Granola musí byť úplne suchá. Granolu môžeme tiež uskladniť (napr.v pohári s viečkom) na suchom mieste. Z tejto zmesi pripravíme ľahko rýchlo chutné výživné raňajky. Granolu stačí zaliať jogurtom, rozmixovaným ovocím lebo len trochou zovretej vody, prípadne sójového mlieka .Môžme ich premiešať s pokrájaným banánom, jablkom lebo s iným ovocím. Granolu môžme urobiť naraz aj z dvojnásobnej dávky surovín. Obmeny: Môžeme pridať orechy, aníz, sezam, iné sušené ovocie …

Orechovo-ovocné oblátky
100 g namočených hrozienok, 200 g namočených datlí, 150 g pomletej slnečnice 70 g pomletých orechov, 50 g strúhaného kokosu, šťava z 1 pomaranča, tortové oblátky, 50 g rozmixovaných ovsených vločiek

Hrozienka ďatle so šťavou z pomaranča rozmixujeme, pridáme slnečnicu, orechy, kokos, ovsené vločky a dobré zamiešame. Ak je zmes príliš riedka pridáme ešte ďalšie ovsené vločky. Necháme ½ hodinu postáť. Zmesou natrieme oblátku na hrúbku 0,5 cm prikryjeme druhou oblátkou na chvíľu zaťažíme. Krájame ostrým nožom na malé rezy. Obmeny: Môžeme poliať čokoládou. Z hmoty môžeme tiež urobiť malé guľky a obaľovať v kokose.

Mrkvové šatôčky

250 g celozrnnej múky, 200 g najemno postrúhanej mrkvy, 100 g rastlinného tuku, kôra z polovice citróna, 40 g pomletých orechov, prášok do pečiva, marhuľový alebo jahodový džem, 1 vanilkový cukor

Zo všetkých surovín okrem džemu vypracujeme cesto necháme ho 2 hodiny odpočívať. Rozvaľkáme na pomúčenej doske, nakrájame na štvorce 10 x 10 cm. Do stredu dáme džem, rohy prekryjeme pritlačíme. Pečieme pri strednej teplote do ružová.

Müsli tyčinky
2 ½ šálky ovsených vločiek, 1 šálka sójového mlieka, ¾ šálky strúhaného kokosu, ¼ šálky namočených hrozienok, 3 lyžice medu, štipka soli

Ovsené vločky opražíme na sucho do voňava. Všetky suroviny zalejeme vriacim sójovým mliekom, zamiešame necháme stáť 20 minút. Potom ešte premiešame. Na hladkom podklade (napr. na tácke)roztlačíme zmes na hrúbku 1 cm. Plochou stierkou narežeme na 3 cm široké 12 cm dlhé tyčinky. Podoberieme, upravíme okraje, uložíme na plech alebo mriežku a usušíme v rúre pri slabej teplote. Hotové tyčinky môžeme na nejaký čas uskladniť v mikroténových vrecúškach.
Obmeny: Môžeme pridať opražený sezam, vanilkový cukor, orechy …

Sušienky z ovsených vločiek
150 g ovsených vločiek, 100 g celozrnnej múky, 100 g rastlinného tuku, 100 g (hnedého)cukru, 50 g pomletých orechov, 50 g sezamu, 1 vanilkový cukor, 1/2 lyžičky škorice, trochu sójového mlieka

Všetky suroviny okrem mlieka zmiešame. Postupne pridávame toľko mlieka ,aby sa cesto netrúsilo, ani nebolo lepivé. Z cesta vyformujeme guľky, ktoré roztlačíme na hrúbku necelý 1 cm ukladáme na plech a upečieme vo vyhriatej rúre cca 15 minút.

Banánový koktail so sójového mlieka
3 dl studenej vody, 3 vrchovaté lyžice sójového mlieka, 1 banán, med, prípadne škoricu.

V mixéri zmiešame sójové mlieko a vodu. Do mixéra pridáme pokrájaný banán, med, prípadne i štipku škorice. Zmixujeme a podávame.

Mliečny jahodový koktail
100 g jahôd, stévia, pár kvapiek citrónovej šťavy, 0,2 l sójového mlieka, 1 kocka ľadu.

Všetky suroviny vložíme do mixéra a mixujeme 2 až 3 minúty. Podávame s kockou ľadu.

Ovocný závin
1 balíček lístkového cesta, 400 g postrúhaných jabĺk, 200 g mletého maku alebo mletých orechov, mletá škorica, sušené hrozienka, 4 malé lyžičky medu, rastlinný olej.

Lístkové cesto rozdelíme na štyri časti. Každú rozvaľkáme na pomúčenej doske a posypeme postrúhanými jablkami, mletým makom alebo mletými orechmi, mletou škoricou a sušenými hrozienkami. Pokvapkáme medom a rastlinným olejom. Potom závin zvinieme, uložíme na mierne vymastený plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Upečený závin zľahka pretrieme rastlinným olejom, vychladnutý pokrájame a podávame ako ovocno-makovú alebo ovocno-orechovú pochúťku.

Ovsené keksy s jablkovým lekvárom
3 PL jablkového lekváru (môže byť aj bez cukru alebo diabetický), 3 PL sójovej smotany, asi 5 PL jemných ovsených vločiek,) 1 ČL trstinového cukru a 1 ČL škorice

Všetky suroviny spojíme. Zo vzniknutej hmoty odoberáme malou lyžičkou, ktoré ukladáme na vymastený plech (vydá to na celý plný plech, asi 25 ks) . Pečú sa asi 30 min pri 100°C až 120°C. Treba ich často kontrolovať, lebo sa skôr majú sušiť ako piecť. Zvonku sú potom tmavé a chrumkavé a zvnútra teplé a jablkové – takmer ako pečené jablká.

Pochúťka z ovsených vločiek a sušeného ovocia
40 g kvalitného rastlinného tuku (4PL) roztopíme na panvici pridáme 100g prebratých ovsených vločiek trocha ich premiešame, aby vločky nasiakli tukom a necháme vychladnúť. Pridáme 80 g zmesi sušeného ovocia ( marhule, slivky, jablka, hrozienka) , ktoré pokrájame na drobné kocky a nakoniec vmiešame 2 PL maizeny rozpustenej v 2 PL vody a 1 ČL tekutého sladidla. Všetko riadne premiešať a cesto nechať odpočívať 10min. Plech si vyložíme papierom a dvoma lyžičkami z hmoty formujeme malé kôpky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme v predhriatej rúre (180°C) asi 10min. Necháme ich vychladnúť a vkladáme ich do papierových košíčkov.

Jablkovo- orechové tortičky
200 g ovsených klíčkov, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL prášku do pečiva, 2 PL maizeny rozpustíme v 2 PL vody k tomu pridáme 1,5 dl sójového mlieka 1 a 1/2 ČL javorový sirup a 2 PL jablkového pyré. Tieto suroviny zmiešať a ešte pridať 2 PL nahrubo posekaných alebo zomletých orechov a 150 g nastrúhaných jabĺk a 1 PL očistených a obschnutých hrozienok. Všetko vymiešať na jemné cesto, ktoré naplníme do 12 papierových formičiek na pečenie.

Perníčky
150 g celozrnnej múky 150 g hladkej múky špeciál 60g rastlinného tuku, 150g včelí med, 2 ČL sójového mlieka, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1 PL mletej škorice,1 ČL mletých klinčekov,1 ČL mletého badiánu , resp. 2PL perníkového korenia.

Med s rastlinným tukom a sójovým mliekom ušľaháme nad parou a nakoniec do tejto hmoty primiešame všetky koreniny ( škoricu, klinčeky, badián). V druhej miske premiešame oba druhy múky so sódou bikarbónou a tomu primiešame s vychladnutou tekutou zmesou. Spracujeme na vláčne, hladké cesto, ktoré vložíme do igelitového sáčku a necháme ho odpočívať min. 6 hodín pri izbovej teplote. Pred rozvaľkaním cesto opäť dobré prepracujeme, rozdelíme na menšie bochníčky, ktoré rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm , vykrojujeme formičkami rôzne tvary, ktoré uložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom s 1 ČL vody. Môžeme ozdobiť kúskami vlašských orechov, mandľami alebo lieskovcami, resp. ” pocukriť ” so sezamovými semienkami.

Mrkvový koláč
170g strúhanej mrkvy, 1/2 šálky mandľových lupienkov, 3 lyžice medu, alebo hnedého cukru, 3 lyžice sušených hrozienok, 1 lyžička kypriaceho prášku, 1 lyžička škorice, 170g celozrnnej muky 3 lyžice margarínu, 3 lyžice pomarančového džúsu, šťava z jedného citróna

v miske zmiešaš muku, škoricu, kypriaci prášok, margarín. postupne tam pridáš mrkvu, mandle, med, ďalej pridáš pomarančový džús a citrónovú šťavu, ktoré zmiešaš predtým v pohári a nakoniec hrozienka. Urobíš z toho maglajz, ktorý ak je priveľmi suchý pridáš doňho trochu vody. Nakoniec troška vymasti margarínom malý plech a daj piecť do predhriatej trúby na 170 °C na 30 minút. Ten kto chce a cíti sa na to môže to nakoniec poliať trochou čokoládovej polevy