Pečieme na Vianoce

Určite máte svoje rokmi overené Vianočné recepty na linecké pečivo, medovníčky či medvedie tľapky. Občas je však fajn svojich blízkych prekvapiť a prepašovať na Vianočný stôl aj nový druh koláčikov. Tento rok to môžu byť napríklad farebné maslové sušienky, mandľové snehové gule, či luxusné nepečené pralinky. Ktoré z nich si vyberiete?

Farebné maslové sušienky

Čo budete potrebovať:

Cesto:

  • 150g hladkej múky
  • 50g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 50g krupicového cukru
  • čerstvá stúhaná citrónová kôra
  • 4g prášku do pečiva

Poleva:

  • 1 vaječný bielok
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 125g práškového cukru
  • štipka škrobu (kukuričného, alebo zemiakového)

Ako budete postupovať:

  1. Všetky ingrediencie zmiešajte.
  2. Vypracujte hladké cesto a odložte ho na hodinu do chladničky.
  3. Vysypte si dosku múkou, vyvaľkajte cesto a vykrajujte požadované tvary.
  4. Vyhrejte rúru na 180°C a koláčiky upečte do ružova. Nechajte vychladiť. Zatiaľ si pripravte polevu na zdobenie.
  5. Vymiešajte vaječný bielok s citrónovou šťavou. Pridajte práškový cukor, škrob a vymiešajte kompaktnú hmotu.
  6. Rozdeľte do štyroch misiek a do troch pridajte červené, žlté a zelené potravinárske farbivo.
  7. Pomocou igelitového vrecúška a špajdle koláčiky ozdobte.
  8. Pred podávaním nechajte polevu poriadne zaschnúť.

 

Mandľové snehové gule

Čo budete potrebovať:

  • 1hr zmäknutého masla
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1hr práškového cukru
  • 2,5 hr hladkej múky
  • 1/4 ČL soli
  • 1/2 hr nahrubo mletých mandlí, nasucho opražených

Ako budete postupovať:

  1. Maslo vymiešajte do penista.
  2. Pridajte vanilkový extrakt, práškový cukor a premiešajte.
  3. V inej miske zmiešajte múku so soľou a pridajte mandle. Vmiešajte do prvej zmesi.
  4.  Zo zmesi tvarujte guľky a položte ich ďalej od seba na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Rúru vyhrejte na 160°C a guľky pečte približne 15 minút.
  6. Preložte na mriežku a nechajte mierne vychladnúť.
  7. Ešte teplé obaľujte v práškovom cukre do ktorého môžete pridať aj vanilkový cukor.

 

Luxusné čokoládové pralinky na štyri spôsoby

1) Čokoládovo-čokoládové

Čo budete potrebovať:

  • 1,5 hr smotany na šľahanie
  • 3hr čočiek z mliečnej čokolády
  • kakao

Ako budete postupovať:

  1. V smotane roztopte čokoládu a poriadne premiešajte.
  2. Vylejte na plech a dajte na hodinu do chladničky.
  3. Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
  4. Obaľujte ich v práškovom kakau.

2) Z bielej a horkej čokolády

Čo budete potrebovať:

  • 3/4 hr smotany na šľahanie
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3hr bielych čokoládových čočiek
  • hrsť čočiek z  tmavej čokolády
  • roztopená tmavá a biela čokoláda

Ako budete postupovať:

  1. V smotane zmiešanej s vanilkovým extraktom roztopte čokoládu. Poriadne premiešajte.
  2. Vylejte na malý plech a odložte na 15 minút do chladničky.
  3. Vmiešajte tmavé čokoládové čočky. Odložte na hodinu do chladničky.
  4. Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
  5. Obaľujte ich v roztopenej tmavej čokoláde.
  6. Nechajte vychladnúť a pokvapkajte bielou čokoládou

3) Čokoládovo-arašidové

Čo budete potrebovať:

  • 2 hr smotany na šľahanie
  • 3hr tmavej čokolády
  • 1hr roztopeného arašidového masla
  • 1/2 hr sekaných nesolených arašidov

Ako budete postupovať:

  1. Čokoládu roztopte v smotane a poriadne premiešajte.
  2. Vylejte na malý plech. Odložte na hodinu do chladničky.
  3. Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
  4. Obaľujte v arašidovom masle a nasekaných arašidoch.

4) Oreo 

Čo budete potrebovať:

  • veľké balenie Oreo sušienok
  • 1/2 hr smotany na šľahanie
  • 3hr bielych čokoládových čočiek
  • mliečnu roztopenú čokoládu

Ako budete postupovať:

  1. Sušienky rozdeľte. Do jednej misky dajte sušienky, do druhej bielu hmotu.
  2. Sušienky podrvte.
  3. V smotane roztopte bielu zlepovaciu hmotu zo sušienok. Pridajte biele čokoládové čočky.
  4. Bielu hmotu nalejte do malého plechu a odložte na hodinu do chladničky.
  5. Pomocou lyžičky hmotu naberajte a formujte rukami guľky.
  6. Obaľujte v roztopenej mliečnej čokoláde a podrvených sušienkach.

Obrázky zdroj: pixabay.com

Lucia

Šéfredaktorka, editorka – mama dvoch slečien Chantal (13) a Laury Sofie (10), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky. Kontaktovať ju môžete na luciagaborova2@gmail.com.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *