Predstavte si plnú fľašu rôznej nakladanej zeleninky, ktorú je po odjedení možné kedykoľvek doplniť.  Vyskúšajte to aj vy! Tento recept je na tri 5-litrové sklenené fľaše.

Čo budete potrebovať:

  • 4 litre vody
  • 1 liter octu
  • 65dg cukru
  • 13dg soli
  • 1PL celého čierneho korenia
  • 1ČL horčičného semena
  • 6 bobkových listov
  • 1ČL BORKÉN (kúpite v záhradkárskych potrebách)
  • karfiol, cibuľa, zelené paradajky, cuketa, baranie rohy, paprika, jabĺčková paprika, fazuľové lusky… (akákoľvek zelenina okrem červených paradajok, červenej kapusty, cvikly).

Postup:

Najprv si pripravíte nálev zo všetkých korenín a tekutín (nevariť!!! ). Nálev odložte na 24 hodín do chladu, občas premiešajte. Na druhý deň si nálev rozlejte do 3 fliaš, resp. ak máte takú veľkú nádobu, že nemusíte, nechajte v jednej (napr. veľké vedro), zeleninu umyte a naukladajte do fliaš. Karfiol rozoberte na menšie ružičky, aj cuketu, paradajky a papriky nechajte vkuse. Už na druhý deň môžete zo zeleninky odjedať. Takýto nálev vám vydrží aj do zimy a stále môžete dopĺňať novú a novú zeleninku.

Ak máte radi nakladanú zeleninu, určite vyskúšajte aj náš recept na výbornú čalamádu bez zavárania.

Foto: Pexels.com, Pixabay.com