muskatovýoriesokDobrý sluha, zlý pán… pokiaľ sa ním liečime, alebo s ním dochucujeme v kuchyni, mali by ste o ňom vedieť, že menej je niekedy viac. Je to korenie s príjemnou arómou, pred jeho silou by sme však mali byť na pozore.

Strom pôvodne pochádza z malého súostrovia Indonézie, ale dnes sa pestuje i v mnohých ďalších krajinách s tropickým podnebím. Kvet muškátovníka tvarom i vôňou trochu pripomína konvalinku, plody by sa zase dali prirovnať k broskyniam alebo marhuliam, majú zelenožltý, niekedy načervenaný odstieň. Muškátový oriešok nie je v pravom zmysle orech, je to vlastne kôstka muškátového plodu.

Liečivé účinky muškátového orieška
Na liečbu zažívacích problémov ho používali už lekári v starej Číne. Látky obsiahnuté v muškátovom kvete i oriešku podporujú chuť do jedla, stimulujú produkciu tráviacich štiav a v neposlednej rade pôsobí proti kŕčom v bruchu a nafukovaniu. Okrem toho, že zvýrazní chuť jedla teda robí pokrm aj lepšie stráviteľným. Už tradične sa muškátový oriešok i kvet pridávajú do mnohých ázijských jedál, ako slaných, tak aj sladkých.
Proti nadúvaniu a pre zlepšenie trávenia môžeme muškátový oriešok užívať i samotný, ale je nutné dodržiavať dávkovanie! Úplne postačí konzumovať po jedle na špičku noža strúhaného orieška, dávku neprekračujte a deťom takýto liek radšej nepodávajte vôbec.

Kedy sa vyhnúť užívaniu muškátového orieška
Keďže látky v muškátovom oriešku pôsobia na hladké svalstvo, ľuďom so srdcovou slabosťou či inými srdcovými poruchami sa neodporúča muškátový oriešok užívať, len po porade s lekárom. Z rovnakého dôvodu by ho nemali vôbec užívať ani tehotné ženy, pretože by mohlo dôjsť k potratu či predčasnému pôrodu.

V našich zemepisných šírkach sa muškátový oriešok používa skôr ako korenie než ako liek. Jeho aróma je zaujímavá a ťažko popísateľná, nahorklá, nasladlá a zároveň štipľavá. Nájdeme ho ako súčasť koreniacich zmesí, hlavne pre prípravu ázijských špecialít (napr. kari). Dďalej sa pridáva do niektorých koláčov, do perníka, vianočných koláčikov. Je tiež ingredienciou na prípravu niektorých alkoholických likérov a môžete na spestrenie pridať malú štipku i do vareného vína.