Nápoje / Recepty šikovných gazdiniek

Kávové a čokoládové nápoje

vaKávový sen
šálka horúcej filtrovanej kávy, 20g čokolády na varenie, 6 lyžíc kondenzovaného mlieka, 1 lyžička cukru, štipka mletej škorice, 0,2dl brandy, šľahačka na ozdobenie

Čokoládu dajte do šálky a rozpustite ju vo vodnom kúpeli. Zalejte kondenzovaným mliekom, oslaďte, prilejte horúcu filtrovanú kávu, brandy, pridajte malé množstvo mletej škorice, prikryte nahriatym tanierikom a nechajte 2-3 minúty postáť. Ozdobte kopčekom šľahačky.

Café-frappé
šálka studeného espressa, 100ml studeného mlieka, 2 kávové lyžičky cukru, 4 kocky ľadu, vyšľahaná šľahačka, čokoládový prášok alebo kakao na posypanie

Espresso, studené mlieko, ľad a cukor našľahajte v mixéri. Nápoj nalejte do vysokého skleneného pohára. Servírujte s vyšľahanou šľahačkou a ozdobte čokoládovým práškom.

Kakao pre dospelých
500ml mlieka, 4 lyžičky kakaa, 5 lyžičiek cukru, 3 lyžice strúhaného kokosu, 2 lyžičky rumu, 1 lyžička škorice

Mlieko zohrejte a pridajte všetky suroviny. Rozmiešajte ponorným mixérom. Podávajte horúce.

Ľadová káva
šálka studenej filtrovanej kávy, 2 lyžice vanilkovej zmrzliny, 0,5dl vaječného likéru, šľahačka, strúhaná šokoláda

Uvarte filtrovanú kávu a nechajte dobre vychladnúť. Do vysokého pohára dajte 2 polievkové lyžice vanilkovej zmrzliny, zalejte vaječným likérom a dolejte studenou kávou. Ozdobte šľahačkou a postrúhanou čokoládou.

NESCAFÉ Frappé (ľadový kávový kokteil )
50 ml studenej vody, 1,5 lyžičky NESCAFÉ Classic, 1,5 lyžičky cukru krupice, 1 kocka ľadu
 
Studenú vodu s prísadou šejkrujeme tak dlho, až sa postupne zmení na penu, ktorú potom prelejeme do pohára s objemom 250 ml, pridáme 130 ml ľadovej vody a kocku ľadu. Podávame so slamkou.
 
NesAmareto (ľadový kávový kokteil)
4 cl mandľový likér, 2 cl citrónová šťava, 2 lyžičky cukru, 10 cl NESCAFÉ Frappé

Sklo naplníme do dvoch tretín kockami ľadu. Do šejkru vložíme kocky ľadu a ingrediencie. Dôkladne prešejkrujeme a scedíme do pripraveného pohára. Podávame so slamkou.
 
NesCabana (ľadový kávový kokteil )
4 cl strieborná tequila, 1 cl citrónová šťava, 1 lyžička cukru, 4 cl ananásový džús, 6 cl NESCAFÉ Frappé, 2 cl smotana
 
Sklo naplníme do dvoch tretín kockami ľadu. Do šejkru vložíme kocky ľadu a ingrediencie. Dôkladne prešejkrujeme a scedíme do pripraveného pohára. Podávame so slamkou.

 
NESCAFÉ AMSTERDAM (ľadový kávový kokteil)
4 cl mandľový likér, 2 cl citrónová šťava, 2 lyžičky cukru, 10 cl NESCAFÉ Frappé
 
Sklo naplníme do dvoch tretín kockami ľadu. Do šejkru vložíme kocky ľadu a ingrediencie. Dôkladne prešejkrujeme a scedíme do pripraveného pohára. Podávame so slamkou

Arctic NESCAFÉ (ľadový kávový kokteil )
10 cl coca-cola, 10 cl NESCAFÉ Frappé, 4 cl smotana
  
Sklo naplníme do dvoch tretín kockami ľadu, vložíme ingrediencie a zamiešame lyžičkou. Podávame so slámkou.
 
NESCAFÉ á la kokteil (teplý kávový kokteil )
25 ml griotky, 30 ml plnotučného mlieka; 10cl rozpustnej kávy NESCAFÉ Classic
 
Do 2 dl pohára (ideálne v tvare písmena V) dáme griotku. Cez kávovú lyžičku priloženú k stene pohára opatrne nalievame mlieko. Potom zalejeme horúcou rozpustnou kávou NESCAFÉ Classic.
 
Ľadová káva laté (ľadová káva )
50 ml studenej vody, 1,5 lyžičky NESCAFÉ Classic, 1,5 lyžičky vanilkový cukor, 1 kocka ľadu
  
Studenú vodu s prísadou šejkrujeme tak dlho, až sa postupne zmení na penu, ktorú následne prelejeme do pohára s objemom 250 ml. Pridáme 100 ml ľadovej vody a 30 ml mlieka.Ozdobíme šľahačkou a škoricou. Podávame so slamkou.

Horúca čokoláda

1 tabuľku horkej čokolády (nie čokoládu na varenie) , 200 ml šľahačkovej smotany, 250-350 ml mlieka, 2 vrecúška vanilkového cukru, 1 PL práškového cukru, šľahačka a granko na ozdobenie

Čokoládu nalámeme na kocky, pridáme 1 PL šľahačkovej smotany a 1 PL mlieka necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli a vymiešame do hladka. V druhom hrnci prihrejeme zvyšné mlieko so šľahačkovou smotanou, vanilkovým cukrom a práškovým cukrom, rozmiešame metličkou ale nenecháme zovrieť, len prihrejeme.
Pridáme rozpustenú čokoládu, rozšľaháme do hladka s metličkou a necháme za stáleho šľahania zovrieť. Potom odstavíme. Hotovú čokoládu už len rozdelíme do pohárov….ozdobíme šľahačkou a posypeme grankom alebo kakaom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *