Leto je čas grilovačiek a záhradných osláv, čo je perfektná príležitosť pripraviť hosťom zeleninu, či mäsko ochutené vlastnoručne namiešanou koreniacou zmesou. Môžete v nej pre plnú chuť mäso napríklad aj marinovať, alebo ju pridať do omáčok a dresingov.  Nech sa páči, vyberte a namiešajte si tú svoju koreniacu zmes podľa vlastnej chuti.

Legenda: 

ČL – čajová lyžička

PL – polievková lyžica

MČK – mleté čierne korenie

Talianska zmes na šalátový dresing

  • 1 1/2 ČL granulovaného cesnaku
  • 1 ČL granulovanej cibule
  • 2 PL sušeného oregána
  • 1 PL sušeného petržlenu
  • 1 PL cukru
  • 2 PL soli
  • 1 ČL MČK
  • 1 ČL sušenej bazalky
  • 1/4 ČL sušeného tymianu
  • 1/2 ČL zelerových vločiek

Na prípravu šalátového dresingu budeme potrebovať:

  • 1/4 hrnčeka vínneho octu
  • 2 PL vody
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja
  • 2 PL koreniacej zmesi

Pikantný mix korenia 

Tento koreniaci mix môžeme použiť na marinovanie mäsa alebo na prípravu chilli con carne. Budeme potrebovať:

  • 4 PL chilli prášku
  • 4 ČL mletej rasce
  • 1 ČL kajenského korenia
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 2 ČL granulovanej cibule
  • 4 ČL soli
  • 1 ČL MČK

Farmársky mix

Môžeme ho použiť na marinovanie tmavého mäsa, alebo zmiešame 1/2 hrnčeka majonézy, 1/4 hrnčeka bieleho jogurtu, 1 PL farmárskeho korenia a dostaneme omáčku k steakom.

  • 2 PL sušeného petržlenu
  • 1 ČL sušeného kôpru
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 1 ČL granulovanej cibule
  • 1/2 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL MČK

Tacos

Touto koreniacou zmesou môžeme ochutiť steaky, alebo ho pridať do fašírok.

  • 2 PL chili prášku
  • 1/2 ČL granulovaného cesnaku
  • 1/2 ČL granulovanej cibule
  • 1/2 ČL vločiek papriky
  • 1/2 ČL sušeného oregána
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 PL mletej rasce
  • 2 1/2 ČL soli
  • 2 ČL MČK

Obrázok zdroj: pixabay.com