Dia recepty – polievky

polievkaTieto recepty boli zozbierané na internete, z časopisov a ďalšej literatúry. Pokiaľ by ste mali záujem, ozvite sa, chystám aj ďalšiu časť.

Držková polievka z hlivy ustricovej
250 g hlivy ustricovej, 2 lyžice oleje, 1 väčšia cibuľa, 2 lyžice hladkej múky, 1 lyžice papriky, 2 strúčiky cesnaku, mleté korenie, drvená rasca, 1 lyžička majoránky, petržlenová vňať, soľ, 2 mrkvy nastrúhané na jemno, 1/2 zeleru nastrúhaného na jemno.

Hlivu nakrájame na kúsky a zalejeme vodou tak, aby bola potopená. Osolíme, pridáme rascu a varíme cca 30 minút. V druhej nádobe pripravíme cibuľový základ – osmažíme cibuľu na oleji do zlata, pridáme múku, papriku a spoločne ešte trochu osmažíme, potom 1/2 nádoby naplníme vodou, pridáme nadrobno nastrúhanú mrkvu a zeler, a prevaríme 20 minút, potom pridáme hlivu a vývar z hlivy a pridáme majoránku, korenie, cesnak a ešte trochu povaríme. Na tanieri môžeme doplniť zelenou petržlenovou vňaťou (krásne nám “osolí” pokrm).
Polievka vďaka múke obsahuje 2 v.j. na veľké množstvo, obyčajná malá porcia obsahuje tak necelú 1 v.j. Hliva ústricová je veľmi výborná huba a pomáha znižovať nielen cholesterol v krvi, ale tiež cukor v krvi.

Kapustnica s klobásou
2,5 l vody, 10 g sušených húb, 100 g cibule, 400 g bravčového mäsa, 400 g kyslej kapusty, 350 g údenej klobásy, rasca, majorán, mleté čierne korenie, 1/4 lyžičky mletého zázvoru, 2 strúčiky cesnaku, soľ, olej, 2 lyžice hladkej múky

Do vody dáme variť sušené huby a pridáme opečené na cibuli bravčové mäso. Asi po hodine pridáme kyslú kapustu a umytú klobásu. Posypeme pomletou rascou, majoránom, korením, zázvorom a pretlačeným cesnakom. Uvarenú klobásu vyberieme. Z oleja a múky urobíme zápražku, vlejeme do kapustnice  a povaríme. Uvarenú klobásu pokrájame na kolieska a vložíme do kapustnice. Podávame s chlebom.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 3195,3 KJ, 760,8 Kcal, 30 g B, 67,2 g T, 12 g S (1 SJ)

Polievka hovädzia s mäsovými guľkami 
250 g hovädzieho mäsa na polievku, 150 g koreňovej zeleniny, 1 pór, 1 strúčik cesnaku, soľ, nové korenie, nadrobno posekaná zelená petržlenová vňať
Mäsové guľky:
uvarené mäso z polievky, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 vajce, majorán

Očistené, umyté mäso  vložíme do 1,5 l studenej vody spolu s očistenou koreňovou zeleninou, pórom, strúčikom očisteného cesnaku, soľou, novým korením a privedieme do varu. Prikryjeme a na miernom ohni uvaríme do mäkka. Uvarenú polievku podávame s mäsovými guľkami, dochutenú nadrobno posekanou zelenou petržlenovou vňaťou a podľa vlastnej chuti nadrobno pokrájanou uvarenou koreňovou zeleninou.
Príprava mäsových guliek:
Uvarené, vykostené hovädzie mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku spolu s očistenou cibuľou. Vložíme do vhodnej nádoby na vymiešanie. Pridáme očistený, rozotrený cesnak, vajce, majorán a dôkladne premiešame. Z takto pripravenej zmesi tvarujeme malé guľky, ktoré krátko povaríme v polievke.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 571,4 KJ, 136 Kcal, 15,6 g B, 5,5 g T, 5,2 g S

Polievka hovädzia s pečeňovými haluškami
400 g hov. mäsa, 50 g koreňová zelenina, 60 g pečienka hov., 5 g rastlinného oleja, ½ vajca,
petržlenová vňať, 20 g strúhanky, soľ, majorán, mleté čierne korenie

Mäso umyjeme, vložíme do studenej vody, osolíme a necháme variť. Neskôr pridáme očistenú, pokrájanú koreňovú zeleninu a varíme na miernom ohni, kým všetko zmäkne. Pečienku umyjeme, zomelieme, osolíme, pridáme vajce, olej, strúhanku, majorán, mleté čierne korenie, posekanú petržlenovú vňať a dôkladne premiešame na masu. Z pripravenej masy formujeme knedličky, ktoré varíme vo vývare 5 – 6 minút.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 688 KJ, 164 Kcal, 12,2 g B, 6,3 g T, 13,5 g S

Polievka karfiolová 
200 g karfiolu, 15 g masla, 10 g hladkej múky, 1/4 l mlieka, 1 žĺtok, 50 g syra, petržlenová vňať, muškátový orech, soľ

Očistený karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a uvaríme do mäkka vo vode s troškou soli. Z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju vývarom z karfiolu a asi 20 minút povaríme. Potom pridáme uvarený karfiol, okoreníme štipkou nastrúhaného muškátového orecha a najemno posekanou petržlenovou vňaťou. Zjemníme žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Nakoniec postrúhame syr, vložíme ho do polievkovej misy a za stáleho miešania zalejeme horúcou polievkou.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 1158 KJ, 275,7 Kcal, 13 g B, 15 g T, 13 g S (1 SJ)

Polievka kuracia so šampiňónmi  

1/2 kurčaťa, 100 g mrkvy, 100 g zeleru, 1 ks petržlen, 1 ks pór, 150 g šampiónov, 50 g masla, 30 g hladkej múky, 1 dl sladkej smotany, 1 lyžička karí korenia, citrónová šťava, 1,5 dl vody, pažítka, soľ

Umyté kurča vložíme do studenej vody a prikryté varíme domäkka. Ku koncu varenia pridáme očistenú zeleninu. Uvarenú polievku precedíme, mäso vykostíme a so zeleninou pokrájame. Vývar zahustíme svetlou zápražkou, ktorú pripravíme z časti masla, karí korenia a hladkej múky. Vlejeme do vývaru a varíme aspoň 20 minút. Očistené šampiňóny pokrájame na plátky, opražíme na zvyšnom masle a pridáme do polievky spolu so zeleninou a mäsom. Vlejeme smotanu a spolu niekoľko minút povaríme. Nakoniec dochutíme soľou, citrónovou šťavou a posypeme posekanou pažítkou.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 1110 KJ, 264,5 Kcal, 21,1g B, 13,8 g T, 13,5 g S

Polievka patizónová so zemiakmi
1 menší patizón, 400 g zemiakov, 50 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, rasca, vegeta, olej, petržlenová vňať

Patizón očistíme, pokrájame na menšie kocky (alebo ho nahrubo postrúhame). Cibuľu ošúpeme, nadrobno pokrájame. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky. V hrnci na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájaný alebo postrúhaný patizón, krátko podusíme, posolíme, okoreníme a zalejeme vodou. Pridáme pokrájané zemiaky a varíme domäkka. Polievku dochutíme vegetou, prípadne aj iným korením a pred podávaním pridáme posekanú petržlenovú vňať 2 – 3 lyžice.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 493,6 KJ, 117,5 Kcal, 3,1 g B, 2,8 g T, 26 g S (2,5 SJ)

Polievka slepačia 
1/2 sliepky (400 g), 150 g koreňovej zeleniny, 1 malý pór, kúsok kelu (20 g), 1 malá cibuľa, soľ, 4 zrnká čierneho korenia, 2 zrnká nového korenia, petržlenová a zelerová vňať, 40 g cestoviny

Sliepku umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť. Keď voda zovrie, penu zoberieme, pridáme soľ, očistenú, na rezančeky nakrájanú zeleninu, ošúpanú cibuľu a korenie a zelerovú vňať. Do hotovej polievky pridáme posekanú petržlenovú vňať, Pred podávaním do každej porcie dáme kúsok mäsa a rezance.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 1048 KJ, 249,5 Kcal, 13,5 g B, 16,3 g T, 11,8 g S (1 SJ)

Polievka zeleninová s dlhozrnnou ryžou
800 g kurčaťa, 2 lyžice citrónovej šťavy, 4 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžička celého čierneho korenia, soľ, 1 bobkový list, 40 g dlhozrnnej ryže, 150 g póru, 150 g paradajok, 200 g mrkvy, 200 g karfiolu, 100 g hrášku, mleté čierne korenie a petržlenová vňať

Kura umyjeme, rozporcujeme na menšie časti a dáme do hrnca. Pridáme citrónovú šťavu, sójovú omáčku, celé čierne korenie, soľ a bobkový list. Zalejeme 1 l vody a privedieme do varu. Potom pridáme umytú a pokrájanú zeleninu. Pór pokrájame na kolieska aj mrkvu, karfiol rozdelíme na malé ružičky a paradajky pred vložením do polievky sparíme, stiahneme z nich šupku, odstránime vnútrajšok so semienkami a nakrájame ich na malé kúsky. Pridáme ešte premytú a prebratú ryžu a necháme variť, kým všetko nebude mäkké. Z uvareného kurčaťa stiahneme kožu, vykostíme a nakrájame na malé kúsky a vložíme späť do polievky. Polievku pred podávaním dochutíme a pridáme posekanú petržlenovú vňať.
Energetická a biologická hodnota:
1 porcia = 1044 KJ, 248,6 Kcal, 32 g B, 4,5 g T, 19,6 g S

Zimná mrkvová polievka
1 polievková lyžica repkového oleja alebo slnečnicového oleja, 1 balenie mrazenej baby mrkvy (asi 400 g) pokrájanej na kolieska hrubé asi 1 cm, 1/2 šálky hrubšej nasekanej cibule, 4 šálky vody, 4 čajové lyžičky sušeného polievkového základu, 1/2 šálky paradajkovej pasty, 1 polievková lyžica sójovej omáčky, 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymianu, 1/4 čajovej lyžičky mletej rasce, 1/4 čajovej lyžičky korenia

Olej zohrejeme v hrnci na stredne silnom príkone tepla. Pridáme mrkvu a cibuľu, občas zamiešame, opekáme 5 minút – zmes zožltne. Pridáme paradajkovú pastu, opekáme 1 minútu. Pridáme vodu s polievkovým základom, zakryjeme a zvýšime príkon tepla. Keď polievka začne vrieť, pridáme koreniny. Znížime príkon tepla na stredný, varíme asi 10 minút. Polievka vydrží v chladničke 4 dni.
Čas prípravy: 15 minút (s pomocou mixéra)
Poznámka kuchára:
Výborne sa do polievky hodia cestoviny – krátke tvary, ktoré uvaríme v polievke za 8 – 10 minút. Panenský olivový olej nemá rád extrémne teploty. Používame ho preto do šalátov a iných studených jedál. Teplé jedlá pripravujte na malom množstve iného oleja. Pár kvapiek panenského oleja pridávajte do jedla až na tanieri, umocní potešenie z jedla.
Poznámka lekára:
Ak chcete pripraviť svoju kožu na leto, určite začnite aspoň na jar (ak ste to v zime nerobili :-) ) varievať túto polievku plnú potrebných karotenoidov. V jednom tanieri budete mať naraz asi 250 – krát viac rôznych druhov týchto rastlinných pigmentov ako v jednej tabletke betakaroténu. Tá navyše obsahuje aj syntetickú formu, ktorá je podozrivá z kancerogénneho účinku. V zime sú karotenoidy dôležité pre integritu slizníc a ochranu pred infekciami dýchacích ciest.
Jedna porcia obsahuje:
Energia 233,8 kJ, 1,0 g B, 3,2 g T, 7,2 g S, 1,6 g vláknina

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>