Darčeky na poslednú chvíľu

Kto povedal, že darčeky pod stromčekom, či skôr pozornosti pre našich blízkych, musia byť okázalé a drahé? Ak si človek nevie vážiť málo, nebude si vedieť vážiť ani veľa. A preto sa nebojme pripraviť im aj ručne robené, napríklad jedlé darčeky.

Škatuľka sladkých pokladov

Aj vy rady ochutnávate Vianočné koláčiky iných gazdiniek? Do tejto farebnej škatuľky ukryjeme kúsok z našich sladkých pokladov, ktoré sme vyčarili v kuchyni. Budeme potrebovať:

  • malé farebné škatuľky (kúpite napr. v TEDI) alebo
  • biele škatuľky, ktoré si samé vyzdobíte pomocou farebného, či baliaceho papiera
  • ozdobné stužky
  • tenký ozdobný papier na vystlanie škatuľky, alebo vianočné servítky
  • menovky na odkaz, venovanie či krátky citát/veršík z Biblie

Inšpirácia: Tell Love And Party

Domáca granola

Alebo ak chcete müsli. Jednoducho zmes vločiek, semiačok a orechov zapečených v rúre. Tento recept má oproti müsli z obchodu jednu veľkú výhodu a síce, že neobsahuje pridaný cukor.

Budete potrebovať

  • 1 1/2 hr orechovej zmesi podľa vlastného výberu (vlašské, lieskovce, mandle nelúpané atď)
  • 2 hr ovsených vločiek (alebo vločkovej zmesi napr. LIDL)
  • 1 hr tekvicových semienok lúpaných, nesolených
  • 1 hr slnečnicových semienok
  • 1/4 hr sezamových semienok
  • 1/4 hr mletého ľanu

Na sirup

  • 3 PL javorového sirupu alebo medu
  • 2 PL kokosového oleja
  • 1 PL arašidového, alebo iného orechového masla jemného (smooth)
  • 2 ČL škorice, alebo perníkového korenia

Postup

  1. Rúru si vyhrejeme na 180°C, teplovzdušnú na 160°C.
  2. Všetky orechy nasypeme do kuchynského robota a nahrubo pulzerom rozdrvíme. Pozor, nesmiete ich pomlieť na jemno, či na múku :-) Rovnako nahrubo rozdrvíme aj slnečnicové a tekvicové semiačka. Všetko nasypeme do misy.
  3. Zo sirupu, oleja, masla a korenia si vo vodnom kúpeli pripravíme kompaktný sirup.
  4. Sirup prelejeme na orechovo-semiačkovú masu a poriadne premiešame, aby sa ingrediencie spojili.
  5. Vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 20-30 minút do ružova. Pozor, granola má tendenciu kvôli orechom rýchlo prihárať.
  6. Ak máme radi hrozienka, môžeme ich pridať do zmesi až po dopečení. Rovnako aj kokosové plátky.
  7. Po vychladnutí zmes rozdelíme do dózičiek. Previažeme ozdobnou stuhou s venovaním.

Zmes na prípravu horúcej čokolády

A keby jedna varianta, ale hneď štyri ;-)

Horúca čokoláda s čili
1/2 šálky kakaového prášku
1/4 šálky sušeného mlieka (kravského, či rastlinného)
1/3 šálky cukru
1/2 šálky čokoládových čočiek
1/2 lyžičky škorice
1/4 lyžičky kajenského korenia
1/4 lyžičky prášku chilli
1/4 -1/2 šálky marshmallow cukríkov
Horúca pepermintová čokoláda
1/2 šálky kakaového prášku
1/4 šálky sušeného mlieka (kravského, či rastlinného)
1/3 šálky cukru
1/2 šálky čokoládových čočiek
1/2 šálka drvených pepermintových cukríkov
1/4 -1/2 šálky marshmallow cukríkov
Horúca arašidová čokoláda
1/2 šálky kakaového prášku
1/4 šálky sušeného mlieka (kravského, či rastlinného)
1/3 šálky cukru
1/4 šálky čokoládových čočiek
1/4 šálky arašidových čočiek
1/4 -1/2 šálky marshmallow cukríkov
Horúca čokoláda s karamelom
1/2 šálka kakaového prášku
1/4 šálky sušeného mlieka (kravského, či rastlinného)
1/3 šálky hnedého cukru
1/4 šálky čokoládových čočiek
1/4 šálky podrvených karameliek
1 / 4-1 / 2 šálky marshmallow cukríkov
K dózičkám pripevnite stužkou nasledujúci postup: Marshmallow cukríky si odložte bokom, na ozdobu. Obsah každej nádoby dôkladne pretrepte. V malej rajnici zahrejte 1/4 šálky mlieka a potom pridajte ¼ šálky horúcej čokoládovej zmesi. Miešajte, kým sa všetko poriadne rozpustí. Nalejte do hrnčeka a navrch pridajte cukríky. 
 Obrázky zdroj: pixabay.com; archív autorky

Lucia

Šéfredaktorka, editorka – mama dvoch slečien Chantal (13) a Laury Sofie (10), manželka admina tohto webu, Vladka :-). Autorka, prekladateľka, editorka, blogerka, manažérka, ale aj mama, gazdinká, organizátorka, multifunkčná osôbka. Písanie vždy bolo jej vášňou, či už formou blogu, alebo externe do printového časopisu pre mamičky a tiež formou prekladov kníh z anglického jazyka. Bude pre Vás zdrojom autorských článkov na rôzne spoločenské témy, ale aj kuchárkou zdravých receptov vrátane vegan a raw a inšpirátorkou pre tvorivé dielničky. Kontaktovať ju môžete na luciagaborova2@gmail.com.

Prečítajte si tiež

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *