Čo robiť v júni?

dzem.jpgTento rok som sa dale zasa na zaváranie ovocia a vyrábanie džemov. Z minulého roka mi zostali 2 fľašky, čo svedčí o naozaj vysokej spotrebe. Dostala som už od starých rodičov tohtoročnu úrodu jahôd a čerešní a vyrobila som si zavárané jahody a jahodovo-čerešňový džem.

 

Zavárané jahody

Každý to pozná, jahody natlačíme do fľaše, pridáme cukor, vodu, sterilizujeme a odložíme. Keď po čase chceme spraviť puding s jahodami, zistíme, že sa jahody riadne scvrkli a vo fľaške je viac vody ako jahôd. Moja mama mi dala nový recept, ako spracovať jahody a zapáčil sa mi.
Na 1 kg ovocia potrebujeme 100g cukru. Ovocie odstopkujte, umyte a dajte do kastróla. Zasypte ich cukrom a občas premiešavajte. Nechajte ich tak 1/2 dňa stáť. Potom jahody aj so šťavou natlačte do fľaštičiek, nič viac nepridávajte. Sterilizujte, kým nechytí viečko. Potom ich vyberte z hrnca a zabaľte do druhého dňa do deky. Uvidíte, aké krásne budú jahody a hlavne bude ich omnoho viac.

Jahodovo-čerešňový džem

Potrebujeme: 1kg odkôstkovaných čerešní, 1kg jahôd, 2 sáčky Gelfix 2:1, 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej, 1 kg cukru
Čerešne, jahody a odstatné suroviny dáme do hrnca, riadne pomiešame a dáme variť. Po zovretí varíme cca 3 minúty. Odstavíme, vlejeme do fľaštičiek. Obrátime na 5 minút dole viečkom, aby chytilo.

Jahodový sirup

Potrebujeme: 2 l prevarenej studenej vody, 2 kg očistených, umytých a roztlačených jahôd, 1 balíček kyseliny citrónovej, 1 balíček želírovacieho cukru Extra 2:1, 1 kg cukru
Jahody s vodou a kyselinou citrónovou dobre premiešame, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Druhý deň precedíme šťavu cez plátno a do šťavy pridáme cukor a želírovací cukor Extra, zamiešame a privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty. Horúcim sirupom ihneď plníme pripravené vymyté fľaše, ktoré uzavrieme a uložíme do chladu. Sirup riedime podľa vlastnej chuti studenou vodou alebo sódou.

Jahodovo-banánový džem

Potrebujeme: 700g jahôd, 300g banánov, 1 lyžička kyseliny citrónovej, 1 extra želírovací cukor 2:1
Jahody umyjeme, dáme odkvapkať, odstránime stopky, nakrájame na malé kúsky a odvážime (700g). Banány ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a odvážime (300g). Ovocie, kyselinu citrónovú a želírovací cukor extra dobre premiešame v hrnci. Všetko privedieme za stáleho miešania do varu, necháme za stáleho miešania povariť 3 minúty a potom dáme dolu z platne. Prípadnú penu odoberieme a džem hneď plníme do pripravených pohárov. Uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme približne 5 minút stáť na viečku.

Džem z jahôd, rebarbory a malín

Potrebujeme: 600g jahôd, 300g rebarbory, 100g malín, 1 gelfix 2:1, 500g cukru
Jahody umyjeme, dáme odkvapkať, odstránime stopky, nakrájame na malé kúsky a odvážime (600g). Rebarboru umyjeme, dáme odkvapkať, nakrájame na malé kúsky (nelúpeme) a odvážime (300g). Maliny očistíme a odvážime (100g). Ovocie a rebarboru dáme do hrnca. Obsah vrecka Gelfix 2:1 najprv zmiešame s 2 polievkovými lyžicami naváženého cukru a potom premiešame s ovocím. Všetko privedieme za stáleho miešania do varu. Len čo sa hmota začne variť, pridáme zvyšný cukor. Hmotu za stáleho miešania znovu privedieme do varu a povaríme 1 minútu, pričom ju neprestávame miešať. Potom dáme dolu z platne. Prípadnú penu odoberieme a džem hneď plníme do pripravených pohárov. Uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme približne 5 minút stáť na viečku.

O autorovi Alinka

Ideová mama webu Alinka.sk. Okrem toho matka troch detí a manželka tolerantného manžela :-). Precízna v práci, nápaditá v článkoch, hravá vo svojom tvorení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>