bazaAj keď baza čierna nevyniká svojou krásou a vôňou, patrí medzi najobľúbenejšie a najznámejšie liečivé byliny. Svojim zápachom odpudzuje hlodavce a hmyz. Rastie v opustených záhradách, zbúraniskách, na okrajoch lúk a lesov. Svoje okolie púta svojou korunou dvakrát do roka, najprv keď kvitne bledožltými kvetmi a druhý raz čiernymi bobuľami, ktoré vyrastajú v mohutných strapcoch.
Baza čierna je skutočnou raritou v stredoeurópskom liečiteľstve. Jej liečivé účinky sú ohromujúce. Kvety ako aj plody bazy čiernej sa využívajú pri nachladnutí a na odstránenie príznakov nachladnutia, ďalej pri ischiatických zápaloch, pri veľkých bolestiach hlavy až migrénach ako aj na zmiernenie horúčky, vypotenie sa pri nádche. Látky obsiahnuté v baze čiernej pôsobia ako antioxidanty, chránia bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľujú proces starnutia buniek človeka. Vitamíny B a C nachádzajúce sa v baze čiernej, zvyšujú obranyschopnosť organizmus a aj preto sú nápomocné pri nachladnutiach. Baza čierna spôsobuje potenie prospešné pri nachladnutiach, „čistí krv“ a uvoľňuje hlieny. Pri žalúdočných ťažkostiach skvele pomôže bazový čaj.
Baza čierna bola kedysi obranný prostriedok proti čiernej mágii a bosorkám. Verilo sa aj, že chráni pred ohňom a údermi blesku. Preto sa pestovala často v záhradách pri dome a pri stodolách.

Prírodná kozmetika

Počuli ste už o pleťovej maske z kvetov bazy čiernej? Nie? Tak vyskúšajte jej skvelé čistenie účinky a sami sa presvedčíte. Ak chcete zvýšiť čistiaci účinok tejto masky, môžete k nej pridať aj kvety lipy a kamilky. Sušené kvety zalejte horúcou vodou a vychladnutú zmes priložte na očistenú pleť. Nechajte pôsobiť pätnásť minút, umyte si pleť a natrite ju hydratačným krémom. Táto pleťová maska zaručuje radikálne zlepšenie pleti. výluh z kvetov baze sa používa na umývanie uhrovitej pleti, alebo sa pridáva do kúpeľov ako prísada, ktorá organizmus vzpruží a posilní.

Baza čierna v potravinárstve
Baza čierna sa využíva vo veľkom množstve aj v potravinárstve. Používa sa na výrobu marmelád, lekváru ale aj sirupu či červeného vína. Využíva sa pri výrobe sladkostí, mliekárenských výrobkov v potravinárskom priemysle. V Nemecku sa dokonca z bazy varí bazová polievka, kaše a pečú koláče. Baza čierna má skutočne široké uplatnenie aj v potravinárskom priemysle, ale aj tu platí jedno základné pravidlo. Plody bazy obsahujú mierny jed sambunigrín, a preto sa plody bazy nesmú konzumovať surové. Po zohriatí sa môžu pokojne konzumovať, predtým však v žiadnom prípade.

Kvety
Kvety zbierame v máji – júni za suchého počasia, najlepšie dopoludnia. Celé súkvetie odstrihneme nožnicami aj s kúskom stonky. Kvety dávame do košíka, v žiadnom prípade do igelitovej tašky, aby sa nezaparili. Ak sa zaparia, môžete ich rovno vyhodiť, lebo sú znehodnotené. Najlepšie je kvety sušiť zavesené na špagáte na povale. Teplota nesmie prekročiť 45°C. Čerstvé kvety majú nepríjemný prenikavý zápach, ktorý ale sušením zmizne. Kvety obsahujú silice, sliz, organické kyseliny, triesloviny a vitamín C.
Čaj z bazových kvetov pôsobí močopudne, potopudne, znižuje horúčku a priaznivo pôsobí na steny ciev. Preto sa užíva pri nachladnutí, kašli, angíne, ako aj pri chorobách ciev. Pri nachladnutí sa baza môže kombinovať s lipovým kvetom a divozelom. Výluh z kvetov sa tiež používa pri aknóznej pleti.
Studený nesladený čaj sa pije pri žalúdočnej nevoľnosti, na uvoľnenie plynatosti, pri žlčníkových problémoch, neuralgických bolestiach a migréne. Kloktáme pri bolestiach v hrdle, vlažným čajom si vyplachujeme ústnu dutinu pri boľavých a krvácajúcich ďasnách. Obklady z teplého odvaru prikladáme aj na vonkajšie opuchy napr. po vytrhnutí zubu v kombinácii s rumančekom. Odvar sa tiež osvedčil pri krčových žilách.

Sekt z kvetov bazy

Koncom mája sa vloží približne 10 stredne veľkých, plne rozkvitnutých kvetenstiev s 5 litrami vody, 500g (hnedého) cukru a dvomi na plátky nakrájanými, nevytlačenými citrónmi najlepšie do demižónu, ktorý sa zavrie vatovou zátkou. Tento základ sa nechá 2 až 3 týždne na svetlom, teplom mieste odstáť a kvasiť. Za normálnych podmienok by malo kvasenie spontánne začať po asi štyroch dňoch vplyvom kvasných spór prítomných na kvetoch. V prípade, že nezačne, môže sa na jeho aktivizáciu pridať za špičku noža vínnych kvasiniek. (Ak sa nechce alebo nemôže dočkať kvasenie, môže sa prestať aj pri bazovej malinovke). Keď odznie najsilnejšia tvorba oxidu uhličitého, je čas odcediť mladý sekt, pričom sa osvedčila kaskáda cedidla, sita a vyvarenej bavlnenej plienky a a plniť do hrubostenných (najlepšie vínových) fliaš. Fľaše sa musia pevne zaštupľovať korkovým štupľom a štupeľ drôtom pevne zaistiť, pretože kvasenie sa vo fľašiach okamžite nezastaví a vzniká pritom značný tlak. Naplnené fľaše sa skladujú rovno, v chlade a tme. Najlepšie chutí sekt v prvých štyroch mesiacoch, keď sa pracovalo hygienicky vydrží aj dlhšie.

Bazový pampúch

Z 200g pšeničnej múky, štipky soli, dvoch žĺtkov , štvrť litra mlieka a polievkovej lyžice medu zamiešať palacinkové cesto. Primiešať tuhý sneh z dvoch bielkov. V hrnci rozpáliť veľa masla, 10 až 15 súkvetí za sebou chytiť za stonku, namočiť do cesta a okamžite so stonkou hore vložiť do horúceho tuku a asi 2 minúty plávajúco vysmažiť. Potom vybrať, nechať krátko odkvapkať na papieri, poprášiť práškovým cukrom a ešte teplé servírovať.

Výborný na letné dni je tiež bazový sirup. Pripravíte si ho takto:
25 kvetov bazy, 1,5l vody, 1 citrón, 1kg kryštálového cukru
Opláchnuté kvety prelejeme vodou, pridáme na kolieska nakrájaný citrón, povaríme a necháme 24 hodín vylúhovať. Šťavu scedíme, pridáme cukor a varíme, až sirup začne hustnúť. Plníme horúce do uzatvárateľných fliaš a odložíme na tmavé miesto.

Plody
Pretože sú plody bazy mierne jedovaté (obsahujú sambunigrín), nemôžu sa konzumovať surové. Po zohriatí sa môžu bez problémov použiť. Najvhodnejšia a najrozšírenejšia forma použitia je výroba želé alebo lekváru. V severnom Nemecku sa varí z plodov bazová polievka, ale uplatnenie nájde aj pri pečení a pridáva sa aj do rôznych kaší. Rovnako v severnom Nemecku je zvyčajné použitie zahustenej šťavy z plodov v grogu (zmiešané s horúcou vodou a rumom). Plody sa dajú bez problémov zamraziť. Šťava z kôstkovíc je síce požívateľná, ale veľmi trpká. Preto sa často mieša s jablčnou alebo inými ovocnými šťavami. Plody bazy sa používajú aj k výrobe liehovín.

Severonemecká bazová polievka

½ kg plodov oddeliť vidličkou od okolíka a dať s kôrou z polky citróna v litri vody polouvariť . Potom precediť cez sito a vmiešať 40g cukru. Trochu škrobovej múčky zmiešať s mliekom a vyliať do polievky. Teraz dochutiť trochou citróna a cukru, bielko vyšľahať do tuha, porciovo rozdeliť, dať na polievku a nechať 3 až 5 minút.

Lekvár z plodov bazy čiernej
Oprané a odkvapkané plody čiernej bazy prelisujeme a šťavu precedíme do hrnca. Prisypeme cukor, na 1 kg šťavy počítame asi 170 g cukru. Varíme za stáleho miešania a počas varenia zberáme penu. Horúci lekvár plníme do fliaš, ktoré zaviečkujeme.